sunnuntai 23. toukokuuta 2021

Seaspiracy

Netflixistä löytyy paljon mielenkiintoisia dokumentteja, jotka saavat pohtimaan omia valintojaan. Tänään esittelyssä oleva jatkaa samalla linjalla kuin aiemmatkin eli herättää miettimään nimenomaan omaa ruokavaliota. Itsehän aloitin ruokavalion tarkastelun viime kesän lopulla ja nyt pikkuhiljaa olen siihen ns. lisännyt kierroksia. Nyt kevään missiona on ollut vähentää vehnän ja lisätyn sokerin määrää, seuraava tähtäin taitaakin olla jo tiedossa...


Kalaa pidetään terveellisenä osana ruokavaliota ja kaupoista löytyy paljon kalatuotteita, joita markkinoidaan kestävästi tuotettuna, mutta pitävätkö nämä mainospuheet paikkaansa? Seaspiracy-dokumentissa oli melkoisia syytöksiä kalataloutta vastaan, mutta täytyy sanoa, että niistä monet kuulostavat omaan korvaani ihan uskottavilta.

Olen itse tässä tämän (ellei jo viime vuoden) puolella oikeastaan lopettanut täysin tonnikalan ostamisen ja korvannut sen mieluummin kotimaisella vaihtoehdolla. Hieman kalliimpi ratkaisu, mutta toisaalta ehkä kuitenkin aavistuksen ekologisempi. Nyt tämä dokumentti sai kuitenkin pohtimaan pitäisikö pohtia myös kalan ja muiden meren elävien käyttöä ruokavaliossa, kuten ylipäätään minkään muunkaan elävän. Ehkä lähdemme tässäkin siitä, että yritän pikkuhiljaa saada kasvipitoisemman ruokavalion hallintaan ja opetella kuinka ne tutut lihatuotteet saa terveellisesti ja maukkaasti korvattua kasviksilla. Katsotaan mihin tuo tie tuo viemään.

Oletko sinä miettinyt oman ruokavaliosi puolella ekologisuutta?

10 kommenttia:

  1. En ole miettinyt, minusta on hyvä juuri näin. Välillä tuntuu että jos liikaa ajattelee näitä asioita niin kohta saa syödä vain tyhjää lautasta....

    https://jasukuvaa.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liikaa stressiä ei kannata tosiaan ottaa, mutta jos pienin askelin yrittää kääntää elintapojaan ekologisempaan suuntaan niin jää maapalloa vielä meidän lapsille ja lapsenlapsille :)

      Poista
  2. Hei! Olen kaupassa töissä, näen miten helvetilliset määrät ruokaa lapataan roskiin joka saakelin päivä. Puhumattakaan miten järjettömät määrät ruokaa myydään. Montako kauppaa on suomessa? Maailmassa? Ei todellakaan kestä tämä ekosysteemi 7 miljardia ihmistä kovin kauan. Kaikki luonnonvarat on raiskattu ihmisten hyväksi. Linkolan tyyliin olen alkanut ajatella. Milloin tulee puhdistus ja pyyhkii ihmiset kartalta tai suurimman osan meistä? Onko ihmisen elämä arvokkaampi kuin muiden eliöiden (paitsi tietenkin meidän omasta itsekkäästä mielestämme) kuollaanhan me kaikki kuitenkin, onko ennemmin paremmin kuin myöhemmin?
    Mitä voimme tehdä? Eipä paljon mitään, syötävä on, mihin kuluu eniten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi aika monet kaupat ovat ottaneet erilaisia tapoja käyttöön ehkäistäkseen hävikin syntymistä vaikkakin paljonhan tuossa olisi vielä tehtävänä. Kuten myös jokaisessa kotitaloudessa.

      Poista
  3. Kyllä mietin. Siksi olenkin välillä laittanut blogiini hävikkiruokavinkkejä. Lähinnä niitä vinkkejä, joita kotitalouksilta jää käyttämättä, jotka ovat syötävää. Kuten kukkakaalinlehdet ja porkkanan naatit.

    Lähiruokaan panostan, rekoa käytän. Suomalainen kala on pöydässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noita olenkin sulta lueskellut ja ne on ihan mahtavia :)

      Poista
  4. Mun on satamiljoonaa kertaa pitänyt katsoa Netflixistä dokkareita, mutta tuntuu et aina on jotain muuta katsottavaa joka menee ohi :D Niihin mukamas pitää keskittyä niin paljon enemmän, et tähän saakka tuollaiset "aivot narikkaan" sarjat on ajanut aina ohi.

    https://www.hennam.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt pidä mielessä, sieltä löytyy paljon hyviä dokkareita :)

      Poista
  5. On tullut pohdittua paljonkin näitä ruoka-asioita ekologisesta näkökulmasta. Lihansyöntiä halusisin vähentää entisestään.

    VastaaPoista

Kommentoi, kysy, utele... kaikki kommentit ovat tervetulleita :)

Ikilalo

julkaistu alun perin 6.12.2022 Olin aiemmin puolella silmällä bongannut jotain Beyondin julkaisuja Instagramista, mutta Maria innosti tutu...

Luetuimmat