julkaistu alun perin 6.6.2023
Olen viime aikoina alkanut tsempata enemmän kierrätyksen suhteen ja näin ollen hankinnat biojätteen lajittelunkin parantamiseksi olivat edessä. Jos olen oikein ymmärtänyt niin lähivuosina biojätteen lajittelu tulee aikalailla pakolliseksi eli joko kompostoit itse tai maksat erikseen biojätteen kierrätyksestä. Olen jo pitkään haaveillut omasta kompostorista, mutta niin ison järkäleen hankinta on siinäkin mielessä haaste, koska en omin voimin olisi sitä saanut kotiini roudattua. Joten hetken mielenjohteesta tartuin sitten pienen alennuksen saattelemana toiseen vaihtoehtoon:
Bokashi on japanilainen keksintö ja jos oikein ymmärsin niin se on joskus 1970-luvun tienoilla kehitetty. Siinä on lyhyesti sanottuna ideana fermentoida hapettomassa tilassa biojätteet ja saada näin kaikki ravinteet talteen, normaalissa kompostoinnissa kuumuus nousee yleensä sen verran korkealle, että mikrobit kuolevat. Bokashointiin tarvitset erillisen astian (voit hankkia sen valmiina tai väkertää halutessasi myös itse), bokashi-rouhetta sekä biojätettä. Bokashiin kannattaa biojäte pilkkoa mahdollisimman pieneksi prosessin nopeuttamiseksi. Bokashiin voi laittaa kasviperäiset biojätteet sekä pienet määrät lihaa ja kalaa. Bokashointiprosessi tuottaa myös suotonestettä, jota voi käyttää laimennettuna kasvien ravinteena tai valuttamalla viemäriin, jolloin se toimii ekologisena putkenavaajana. Bokashi-astiaa ei suositella avattavaksi kuin kerran tai maksimissaan kaksi kertaa päivässä ettei prosessi häiriintyisi eli biojätteet kannattaa päivän mittaan kerätä erilliseen astiaan ja kipata sitten kaikki kerralla Bokashiin. Kun saat astian täyteen niin tämän tulisi antaa olla kahden viikon ajan tekeytymässä. Tämänkään jälkeen homma ei kylläkään ole valmista vaan sinun täytyy jäte vielä jälkikäsitellä eli sekoittaa bokashin sisältö noin samaan määrään ravinneköyhää multaa. Mikäli bokashin jälkikäsittelee kompostissa niin tällöin lämpötilan ei kannattaisi antaa nousta yli 40 asteen ettei bokashoinnin yhteydessä syntyneet mikrobit tuhoutuisi. Itselläni on ajatuksena käyttää jälkimmäistä, katsotaan kuinka homma lähtee toimimaan.
Olin jo aiemmin lueskellut hieman Bokashista mutten ollut ihan tarpeeksi hyvin asiaan perehtynyt. Esimerkiksi tämä Biolanin Bokashi-astia ei ollut ehkä keskustelupalstoilla se ihan ykköseksi valittu ja toisekseen niissä suositeltiin hankittavaksi alusta lähtien kaksi astiaa. Kuitenkin sen kaksi viikkoa astian tulisi vain antaa olla ja tekeytyä... Niin ja bokashihan tosiaan ei ole riittävä jos haluaa pidentää poltettavan jätteen keräysaikataulua, ainakaan Joensuun seudulla. Ja näin ollen hankinkin sitten tosiaan myös sen kompostorin (kotiinkuljetuksella :D). Mutta jospa näillä saataisiin meidän talouden biojätteet jatkossa hyötykäyttöön, sitä multaahan tuossa omalla pihalla kuitenkin joka kesä menee.
Kompoistoitko sinä? Onko sinulle Bokashi entuudestaan tuttu juttu tai herättikö tämä yhtään mielenkiintoa asiaa kohtaan?
Meillä onneksi talohuollossa on bioastiat :D Ei kyllä kerrostalossa ehkä Bokashi toimisi, sillä johonkinhan se tuotos pitäisi laittaa eikä nyt ihan joka toinen viikko ole sellaista mullan sekoitteluhommaa tiedossa (etenkään syksy/talviaikaan).
VastaaPoistaMeillä kotona (omakotitalo) oli aiemmin kaksi ihan perinteistä kompostia, joista toisesta luopuivat kun kuitenkin naapurien kanssa keskenään hommasivat kunnallisen bioastian, on useampi jakamassa sitten kuluja.
Jotkut keskustelupalstoilla ovat maininneet pitävänsä "multatehdasta" parvekkeella ja yksi taisi mainita hankkineensa sen verran monta astiaa, että jemmaili niitä talven ajan sisällä ja vasta keväällä lähti tuohon jälkikäsittelyhommaan :D
PoistaMeillä biojätteet pussitetaan ja viedään pihalle noudettavaksi. En tiedä, mihin ne sitten käytetään. Varmaan mullan valmistamiseen, koshka Maltalla ei ole kovin paljoa omaa multaa.
VastaaPoistaMinä yritin netissäkin katsoa, mitä varten bokashi on olemassa ja mikä sen prosessin lopputulos on, mutta en saanut sitä selville. Sen jälkeen, kun neste on valutettu ja käytetty, mitä se lopputuote on?
En ole itse vielä siinä vaiheessa enkä itseasiassa kuviakaan ole nähnyt, mutta aika pitkälle biojätteen tulisi olla kompostoitunutta jo tuossa bokashissakin. Tuo jälkikäsittely on käsittääkseni senkin takia tarpeen, koska se on muutoin niin tujua tavaraa. Tuota nestettäkään ei tosiaan sellaisenaan voi käyttää kasveille vaan se pitää aika runsaalla vedellä lantrata - en nyt muista laimennussuhdetta ulkoa.
PoistaMielenkiintoinen vehje, en ole kuullutkaan! Mistä ostit, ja paljonko tuo vetää?
VastaaPoistaTämä taitaa olla kooltaan 10 litraa ja näitä on saatavilla melkeinpä kaikista isoista kaupoista. Itse ostin Prismasta, mutta kannattaa hintoja vertailla, koska esim. Puuilossa näytti olevan selkeästi huokeammalla hinnalla. Jos nyt itse hankintaa miettisin niin ottaisin todennäköisesti myös kerralla mieluummin sen kahden ämpärin setin, koska hintaero ei kovinkaan suuri olisi ollut :)
Poista